Acidobazické reakce

- Acidobazické neboli protolytické reakce se uskutečňují mezi kyselinami a zásadymi.
- K definici kyselin a zásad jsou 2 teorie. Arrheinova a Brönsted - Lowryho.
- Podle Arrheinovy teorie :
se kyseliny a zásady určují podle jejich struktury.
Kyseliny jsou definovány jako látky schopné ve vodných roztocích odštěpit vodíkový kation H+.Ke kyselinám posle této teorie patří např. HCl, HNO3... ve struktuře kyselin je atom vodíku vázán an elektronegativní prvek. Buď na kyslík nebo na atom bromu či chloru. Ve vodném roztoku molekuly vody svými zápornými póly obklopí atom vodíku v kyselině a kladnými póly se orientují k aniontu kyseliny.vlivem toho dojde k roztržení kyseliny.
Zásady jsou definovány jako látky schopné ve vodných roztocích odštěpovat anionty OH-. K zásadám jsou podle této teorie řazeny hydroxidy např.KOH, NaOH... ve struktuře hydroxidů obsahují molekuly elektropozitivní atom kovu a jednu nebo víc -OH skupin. Vazba mezi nimi je iontová. Molekuly vody se svými zápornými póly orientují kolem kationtu kovu a kladnými póly ke skupině -OH a tím hydroxil rozštěpí.

- Podle Bronsted - Lowryho teorie :
se kyseliny a zásady určují s přihlédnutím k rozpouštědlu. Hlavním krokem je přenos protonu H+ odštěpeného kyselinou na zásadu.
Kyseliny jsou částice které jsou schopny odštěpit proton.
Zásada je částice která je schopna proton vázat.
např :

HCL + H2O <=> H3O+ + Cl-


V tomto případě se molekula HCl chová jako kyselina a voda jako zásada. Při opačném směru reakce je kyselinou H3O+ a zásadou Cl-. Dvojici látek které se lyší o proton nazýváme konjugovaný pár. Konjugovaným párem jsou např. HCl a Cl-, či H3O+ a H2O.
v rozpouštědle může dojít mezi stejnými molekulami k předání protonu. Pak se tedy chová jako kyselina i jako zásada. Říkáme že má amfoterní charakter. Tento děj se nazývá autoprotolýza.
např: H2O + H2O -> OH- + H3O+
-Vzájemná reakce kyseliny a zásady se nazývá neutralizace.
- Síla kyselin je určena tím jak snadno odštěpují proton.
- Síla zásad je určena tím jak snadno proton vážou.
- Čím je zásada sylnější, tím je její konjugovaná kyselina slabší.
- Pro určení síly kyseliny se používá tzv.konstanta acidity KA


čím je tato konstanta menší,tím je kyselina slabší. (slabší k. mají hodnotu acidity o hodně menší než 1)
- Pro určení síly zásady se používá konstanta bazicity KB


slabé zásady mají hodnotu bazicity výrazně menší než 1.
- Kdaž ale neznáme hodnotu acidity či bazicity, můžeme sílu kyselin a zásad poznat i jinak.Platí, že nejslabší jsou ty kyseliny které mají stejný počet H jako O. Čím více je v molekule O v porovnání k H, tím je kyselina sylnější. Z bezkyslíkatých kyselin jsou nejsylnější halogenovodíkové. Síla stoupá od k. fluorovodíkové po k. iodovodíkovou.
- Kyselost a zásaditost se vyjadřují hodnotou pH a pOH. Roztoky ve kterých je pH = pOH se nazývají neutrální. Roztoky které mají molární koncentraci kyseliny větší než 1,0 * 10-7 mol*dm-3 (pH je větší než 7) jsou kyselé. Pokud mají koncentraci menší, jsou zásadité.(pOH je větší než 7). Obecně platí že pH + pOH = 14.
Některé látky při různých hodnotách pH mění svoje zabarvení. Nazývají se indikátory. K určení jejich pH se používají tzv. univerzální indikátorové papírky, které se pro každou hodnotu pH zbarví jinak.


Karboxilové kyseliny

- Jsou to kyslíkaté deriváty UV které ve své molekule obsahují fční skupinu - COOH ( - C = O )

dle počtu karboxyl.skupin se dělí na mono di tri...karboxylové kyseliny.
Podle řetězce se dělí na alifatické a aromatické.Alifatické se dělí dál na nasycené a nenasycené.
-Názvosloví viz sešit
-Vlastnosti:jsou kapalné nebo pevné látky, s rostoucí délkou UV řetězce klesá jejich rozpustnost ve vodě a zvyšuje se rozpustnost v nepolárních rozpouštědlech (benzen..)
dikarboxilové kys. se rozpouštějí ve vodě líp, protože je zde možnost vzniku vodíkových vazeb.jsou to slabé až středně silné kys.
reakce:
NEUTRALIZACE
kaseliny vytvářejí soli
např.kys. šťavelová reaguje s hydroxidem sodným za vzniku šťavelanu vápenatého. CH3COOH + NaOH <-> CH 3COONa + H2O.
DEKARBOXYLACE
při vyšších teplotách odštěpují CO2.<>br

CH3COOH -> CO2 + CH4        HCOOH ->CO2 + H2

ESTERIFIKACE
reakce alkoholu s karboxylovou kyselinou za přítomnosti katalyzátoru.

CH3COOH + OHCH3 ->CH3COOCH3 + H2O             - COOH + OHCH3 ->     - COOCH3 + H2O

- Karboxilové kyseliny mají funkční a substituční deriváty.
-Funkční deriváty karboxylových kyselin se odvozují z karb.kys.náhradou hydroxylové skupiny jinou fční skupinou .ob.rce: R - C = O -> R - C = O

mohou to být halogenidy (-oyl) ,estery (-oát), amidy (-amid), anhydridy (odštěpují se molekula vody ze dvou monokarbox.kys. nebo z jedné dikarboxylové kyseliny), nitrily (-nitril,trojná vazba), (určují se i fční deriváty kyxsselinyuhličité které se odvozují náhradou -OH skupiny např atomem chloru nebo aminoskupinou.Vzniká tak např. fosgen,bojová kyselina.)
Substituční deriváty k.k.
Odvozují se náhradou atomu vodíku v UV zbytku karb.kys. jinou fční skupinou.Značí se buď číslem (v systematickém názvosloví )nebo řeckým písmenem(v triviálním názvosloví)
- Dělí se na hylogenkyseliny, hydroxykyseliny aminokyseliny a ketokyseliny.

U halogenkyselin je vodík nahrazen halogenem.Označuje se předponou halogen- .

U hydroxykyselin se na UV zbytek váže 1 nebo více -OH skupin.tvoři se předponou hydroxy-.
určuje se u nich tzv. optická izomerie značená podle toho kam se stáčí hladina polarizovaného světla + a -.Podle toho na které straně posledního chirálního uhlíku je OH skupina se dělí na D a L formu.Pokud vznikne stejný počet + a - enantiomerů,směs se stává opticky inaktivní -říká se jí racemát.
Mezi důležité hydroxykyseliny patří :
K.mléčná- vzniká mléčným kvašením-fermentací ze sacharidů, při kysání zelí a okurků,při svalové činnosti,a je v mléce.
K.citronová-vyrábí se fermentací z melasy.Používá se v domácnosti lékárenství a potravinářství.
K.acetylsalicylová- Je součástí léků s názvem acilpirin,aspyrin,V anopyrin-jsou to analgetika a antipyretika.taky působí antirevmaticky a snižují krevní srážlivost.

- Ketokyseliny- obsahují karboxylovou a karbonylovou fční skupinu.např. kys. pyrohroznová CH3 - C - COOH

- Aminokyseliny- místo H obsahují NH 2 značí se přidáním předpony amino- .Vznikají z nich peptidy a bílkoviny.
př.glycin CH2 - COOH


Zpět